5 Ağustos 2020 Çarşamba

Mustafa Kemal Atatürk Sözleri

Mustafa Kemal Atatürk Sözleri Resimli
Mustafa Kemal Atatürk şüphesiz Türk ve Dünya tarihinin en önemli liderlerinden birisidir. Bize bu cennet vatanı miras bırakmış olan bu güzel insanın hayatı boyunca söylediği bazı etkileyici sözleri sizler için derledik.


Bizce, Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın, bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın düzeyde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır.

Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise, başaracağım diye başlayarak sonunda başardım diyebilenindir.

Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.

Birbirimize daima gerçeği söyleyeceğiz. Felaket ve saadet getirsin, iyi ve fena olsun, daima gerçekten ayrılmayacağız.

Türkiye’mizi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlaka ekonomimize birinci derecede önem vermek mecburiyetindeyiz...

Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız.

Bugünkü hükümetimiz, devlet örgütümüz doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet örgütü ve hükumettir ki onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükumet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükümettir. Artık hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır.

Eskiden dinler, bilimler, sanatlar, bütün bilgelikler ve şiirler, bir merkezden ışığın dağılması gibi doğudan batının karanlık bölgelerine doğru yayılırdı.

Bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.

Cumhuriyet idaresini, Cumhuriyetten söz etmeksizin milli hâkimiyet esasları içinde her an Cumhuriyet'e doğru yürüyen şekilde toplamaya çalışıyorduk.

Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Türk milleti istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.

OkuI, genç beyinIere insanIığa saygıyı, miIIet ve üIkeye sevgiyi, bağımsızIık onurunu öğretir.

Dünya'nın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde, Anadolu köylü kadınının üstünde kadın mesaisi zikretmek imkânı yoktur ve Dünya'da hiçbir milletin kadını "Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar emek verdim" diyemez.

Hiç bir millet yoktur ki, ahlâk esaslarına dayanmadan ilerlesin.

Efendiler, bizim milletimiz vatanı için, hürriyeti ve hakimiyeti için fedakar bir halktır; bunu ispat etti.

AsıI önemIi oIan ve memIeketi temeIinden yıkan, haIkını esir eden, içerdeki cephenin suskunIuğudur.

En iyi fertler kendinden ziyade mensup olduğu toplumu düşünen, onun varlığının ve mutluluğunun korunmasına hayatını veren insanlardır.

Öğretmen bir kandiIe benzer, kendini tüketerek başkaIarına ışık verir.

Zabitan için ya istiklal ya ölüm vardır. Fakat arkadaşlar ölmeyeceğiz, bağımsızlığımızı muhafaza ederek yaşayacağız ve milletimizi daima bağımsız görmekle bahtiyar olacağız.

Biz büyük bir inkıIap yaptık. MemIeketi bir çağdan aIıp yeni bir çağa götürdük.

Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz.

Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.

Tarih, Türk inkılâbını anlatırken, bunun bir kurtuluş olduğunu en başta söyleyecektir. Bu kurtuluşun çeşitli aşamaları içinde de, özellikle kadınların kurtulmasını anacaktır.

UIusIar, egemenIikIerini geçici biIe oIsa, bırakacağı mecIisIere dahi gereğinden fazIa inanmamaIı ve güvenmemeIidir. Çünkü mecIisIer biIe despotIuk yapabiIir ve bu despotIuk bireyseI despotIuktan daha tehIikeIi oIabiIir. MecIisIerin öyIe kararIarı oIabiIir ki, bu kararIar uIusun yaşamına gideriImesi oIanakIı oImayan zararIar verebiIir.